Přejít k hlavnímu obsahu
O duševním zdraví mužů s Radkem Ptáčkem
28. 11. 2023
Duševní zdraví Zimní vášeň pro zdravou duši

Podcast: O duševním zdraví mužů s Radkem Ptáčkem

Listopadem již tradičně hýbe charitativní akce Movember. Ten se snaží připomenout mužům, aby se více zajímali o zdraví svých reprodukčních orgánů a také o své psychické zdraví. A jak to spolu souvisí?

Aktuální podcast Zdraví v kostce je na téma psychického zdraví mužů. Hostem v něm je profesor lékařské psychologie a klinický psycholog z psychiatrické kliniky 1. LF UK a VFN v Praze Radek Ptáček

Listopadový Movember si vzal pod svá křídla i duševní zdraví mužů, protože právě to se velmi často zhroutí, když je muži diagnostikována rakovina prostaty či varlat. Taková zpráva může být pro některé muže naprosto devastující. 

I s tím souvisí konstatování, že v České republice přibývá sebevražd a že na jednu sebevraždu ženy připadají čtyři sebevraždy mužů. V rozhovoru se dozvíte, která věková kategorie mužů je nejvíce náchylná k těmto krajním řešením životních situací a proč tomu tak je.

Také jsme probrali, zda jsou muži vůbec ochotni se starat o své duševní zdraví, zda si umí případný psychický problém připustit a pak vyhledat odbornou pomoc.

Náš host, kterým je klinický psycholog Radek Ptáček, prozradil, která polovina populace více inklinuje k psychofarmakům, která k alkoholu a co dělat, když se už delší dobu necítíte psychicky dobře. Dozvíte se také, že o pomoc můžete požádat nejprve svého praktického lékaře a jaké kroky následují dál.

Tři nejčastější problémy, které psychiatr a psycholog s muži řeší:

  1. Závislosti jakéhokoliv druhu (alkohol, gambling, porno)
  2. Workoholismus
  3. Vztahy

Položili jsme za vás otázku, co je vlastně ta „duševní hygiena“. Dozvíte se také tipy, jak v dlouhodobém horizontu získat větší psychickou odolnost i to, že je dobré tuto odolnost začít budovat už v dětském věku.

Sledujte podcast Zdraví v kostce ZP MV ČR, kde se na otázky kolem zdraví díváme podrobně.

Celý podcast si také můžete poslechnout v audioverzi:

O duševním zdraví mužů


Autor: Štěpánka Trnková, redaktorka portálu Zdraví jako vášeň

Aktuálně